Polymeerklei oorbellen maken

Het zelf maken van polymeerklei oorbellen is super leuk! Maar soms ook best lastig. Er zijn heel veel technieken en manieren om de oorbellen te maken. Ik krijg vaak dezelfde vragen en daarom heb ik voor jullie een handig overzichtje gemaakt met tips en tricks! 

  • Werken met epoxy
  • Gedetailleerde vormpjes gebruiken
  • Vloeibare klei, wat is het en wat kun je ermee?
  • Glans van de achterkant weg halen.

 

Werken met epoxy

Om je oorbellen een super mooie dikke en sterke glanslaag te geven, kun je ervoor kiezen om de oorbellen af te werken met epoxy.

Het handigste is om te kiezen voor kant en klare epoxy. Deze zit al verpakt in een handig flesje. Om de epoxy mooi uit te spreiden maak ik gebruik van siliconen kwastjes, een aansteker en babydoekjes.

De epoxy hard uit als het in aanraking komt met uv licht. Dit kan bijvoorbeeld in de zomer buiten via de zon. Of snel onder een uv lamp. Een uv/led lamp waarmee je ook nagellak kunt drogen werkt hiervoor het beste.

Let wel op. Epoxy loopt snel van je klei bedel af. Ik gebruik daarom alleen epoxy bij vormpjes waar geen imprint in zit die tot aan de rand loopt. Anders zal de epoxy de neiging hebben om via de inkepingen weg te lopen voordat het uit kan harden.

Als eerste doe je een dikke druppel epoxy op het midden van je klei bedel (die al afgebakken is). Daarna gebruik ik twee siliconen kwastjes. Met het ene kwastje houd ik de bedel vast en met het andere kwastje wrijf ik de epoxy goed naar de randjes toe. Kijk goed of je elk plekje geraakt heb en wees niet te zuinig met je epoxy, anders heb je de kans dat je plekjes hebt gemist. Als de epoxy goed uitgewreven is ga ik er nog snel met een aansteker overheen. Dit zorgt ervoor dat de luchtbelletjes in de epoxy ploppen en door de warmte vloeit de epoxy nog mooier uit. 

Daarna kan de bedel onder de lamp. Laat hem zeker 5 minuten onder de lamp drogen om hem helemaal goed uit te laten harden. 

Mocht je geknoeid hebben of je kwastjes schoon willen maken. Gebruik hier dan babydoekjes voor.

 

Gedetailleerde vormpjes gebruiken.

De tip om te werken met gedetailleerde klei cutters, oftewel, vormpjes die een imprint hebben en daardoor makkelijker in de klei blijven hangen. 

1. Rol je klei uit op een klei tegel en zorg dat je klei goed aan deze tegel vast plakt. Hierdoor heb je minder kans dat de klei in je vormpje blijft hangen en in plaats daarvan aan de tegel blijft plakken. Op een tegel werken heeft nog meer voordelen! Zo hoef je na het uisteken je vormpjes niet meer te verplaatsen, enkel de restjes klei verwijderen en dan met tegel en al de oven in! Geen kans meer dat je vormpjes misvormen.

2. Gebruik een bakje met bloem. Ik heb hem altijd klaar staan. Het bakje met bloem. Dip je cutter hierin voor het uisteken, klop hem af en steek daarna je vormpje uit. Je zult zien dat hij minder snel in je cutter blijft hangen. Veel bloem op je klei achter gebleven? Veeg deze eenvoudig weg met een (make-up) borstel.

3. Huishoudfolie. Knip een stukje huishoudfolie af en leg deze over je klei slab heen. Steek daarna met je cutter het vormpje uit je klei. Je zult zien dat de klei niet in je cutter gaat zitten en dat je cutter ook schoon blijft. Tevens zorgt huishoudfolie er ook voor dat de randen van je klei bedel afgeronder zijn.

 

Vloeibare klei.

Vloeibare klei is echt ideaal en onmisbaar bij het maken van polymeerklei oorbellen! Je hebt ze zelfs in verschillende kleuren. De transparante versie is echter de meest gebruikte vloeibare klei. Ook is er een parel variant die prachtige glinsters achterlaat in je klei.

1. Gebruik je wel eens goud of zilver vlokken tussen je klei en blijft dit niet goed plakken? Doe dan tijdens het maken van je cane, voordat je de goudvlokjes toevoegt wat vloeibare klei ertussen. Je zult zien dat deze nu beter hecten in je cane.

2. Losse stukjes klei, plak je eenvoudig op een ander stuk klei met vloeibare klei. Ik gebruik het bijvoorbeeld veel om kleine bloemetjes die ik van klei maak op mijn kleioorbel te plakken. Tijdens het bakken zorgt de vloeibare klei ervoor dat het vast bakt.

3. Vloeibare klei kun je ook gebruiken in malletjes. Je kunt vloeibare klei zelf kleuren met bijvoorbeeld inkt en het daarna in een siliconen malletje doen. Deze kun je bakken en na het bakken is de klei hard geworden en kun je het uit je mal halen.

4. Glitters? Smeer wat vloeibare klei met je vingertop uit over je klei slab. Strooi er daarna glitters over en wrijf deze ook uit met je vingertoppen. De glitters bakken vast.

5. Last van harde, brokkelige klei die je niet zacht gekneed krijgt? Voeg wat vloeibare klei toe aan je harde klei om hem sneller zacht te kunnen kneden. 

 

Een achterkant zonder glans.

Na het bakken op een tegel, kan de achterkant van je klei bedel een soort glans over zich heen hebben. Om deze te verwijderen kun je gebruik maken van wat aceton en een wattenstaafje, of je kunt je klei bakken op papier. Papier zorgt ervoor dat de achterkan van je klei bedel mat blijft.

© 2019 - 2024 Roses and Ruches | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel